Prezentacja kierunku:
Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących. Zajęcia z przedmiotów zawodowych odbywają się podczas miesięcznych kursów zawodowych w każdym roku nauki. Absolwent to dobry fachowiec, odnajdujący się na rynku pracy, jest przygotowany do podjęcia dalszej nauki uczeń zdobywa wiedzę w nowoczesnych pracowniach, które są modernizowane dzięki realizacji projektów unijnych. Kształcenie praktyczne odbywa się najczęściej w renomowanych rzemieślniczych zakłady pracy lub najlepszych przedsiębiorstwach handlowo – usługowych lub na warsztatach szkolnych.
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
BUD.04. Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych
Wraz z dynamicznym rozwojem sektora budownictwa, istnieje bardzo duże zapotrzebowanie na monterów zabudowy i robót wykończeniowych, zarówno w inwestycjach jaki i remontach budynków w różnego typu działalności gospodarczej. Absolwenci szkoły znajdą zatrudnienie w każdej niemal firmie wykonującej usługi dla budownictwa. Będą niezbędni przy pracach związanych z tynkowaniem, malowaniem i szpachlowaniem, kładzeniem płytek ceramicznych oraz wykańczaniem podłóg. Mogą oni również prowadzić własną działalność polegającą na świadczeniu usług wykończeniowych. Absolwent może znaleźć zatrudnienie w swoim zawodzie w krajach Unii Europejskiej. Jest dobrze przygotowany do kontynuowania nauki.
Zadania i czynności:
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie może realizować zadania zawodowe związane z wykańczaniem robót murarskich, kładzeniem tynków zwykłych i cienkowarstwowych, wykonywaniem okładzin ściennych z płytek ceramicznych, desek, płyt i paneli, wykonywaniem podłóg z tworzyw sztucznych, płytek ceramicznych, deszczułek podłogowych, płyt mozaikowych i paneli, malowaniem technikami tradycyjnymi oraz nanoszeniem nowoczesnych powłok malarskich.
Fryzjer FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich
W trakcie nauki odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: technologia fryzjerstwa, higiena, stylizacja, materiały fryzjerskie, podstawy działalności usługowej.Fryzjer to stylista fryzur jest osobą, która strzyże, układa włosy, wykonuje – farbowanie, rozjaśnianie, pasemka, balejaż. Fryzjer tworzy fryzury okolicznościowe, Doradza klientom w doborze najlepszych środków pielęgnacyjnych oraz we właściwym dbaniu o wykonaną fryzurę. Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności fryzjerskie, a co za tym idzie umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny, jak również wysoka kultura osobista oraz czystość podczas wykonywania pracy. Obecnie umożliwiamy ukończenie dodatkowego kursu w ramach realizowanego projektu UE – ” Mobily fryzjer”.
Miejscem pracy fryzjera mogą być nie tylko salony fryzjerskie, ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne.
Sprzedawca HAN.01. Prowadzenie sprzedaży
W trakcie nauki odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: towaroznawstwo, organizacja sprzedaży, sprzedaż towarów, podstawy działalności handlowej. Sprzedawca sprzedaje produkty oferowane w punktach sprzedaży detalicznej oraz hurtowej obsługuje nabywców bezpośrednio lub pośrednio Jego zadania zawodowe to organizowanie zaopatrzenia i przyjmowanie dostaw towarów, sprawdzanie towarów pod względem ilościowym i jakościowym, uiszczanie należności za dostarczone produkty, przygotowywanie produktów do sprzedaży oraz informowanie nabywcy o walorach sprzedawanych produktów, pomoc nabywcy przy wyborze produktu, sprawna realizacja zamówień składanych przez nabywców inkasowanie należności za sprzedane produkty, dbanie o czystość i estetykę miejsca sprzedaży, załatwianie reklamacji zakupionych towarów, przyjmowanie i rejestrowanie zamówień na towary w hurtowniach, współpraca w przygotowaniu oferty sprzedaży. Miejscem pracy sprzedawcy będzie zatem punkt sprzedaży detalicznej a także wszystkie te miejsca, w których dokonuje się sprzedaży akwizycyjnej a w szczególności: hurtownie, punkty sprzedaży detalicznej, mieszkania, instytucje. Może również pełnić funkcję kierownika punktu sprzedaży oraz samodzielnie prowadzić własny sklep lub hurtownię.
Kucharz HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
W trakcie nauki odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: zasady żywienia , technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, rachunkowość w malej gastronomii, organizacja bezpieczeństwo i higiena pracy.
Kucharz jest osobą zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie.
Piekarz SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
W trakcie nauki odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Dodatkowych umiejętności piekarza wymaga produkcja galanterii piekarskiej, np. rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek. Miejsce pracy piekarza to: magazyn surowców, hale produkcyjne, magazyn wyrobów gotowych.
Cukiernik SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Podczas nauki odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych swojej pracy. Cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, Zarobki cukiernika uzależnione są od liczby zleceń jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje.
Mechanik pojazdów samochodowych MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych
Stolarz K1 Wytwarzanie wyrobów stolarskich
Inne:
Blacharz samochodowy K1 Naprawa uszkodzonych nadwozi pojazdów samochodowych
Cieśla K1 Wykonywanie robót ciesielskich
Tapicer K1 Wykonywanie wyrobów tapicerowanych
Dekarz K1 Wykonywanie robót dekarskich
Elektromechanik K1 Montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych
Elektromechanik pojazdów samochodowych K1 Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych
Elektryk K1 Montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych
Kamieniarz K1- Wykonywanie robót kamieniarskich
Lakiernik K1 Wykonywanie prac lakierniczych
Mechanik monter maszyn i urządzeń K1 Montaż i obsługa maszyn i urządzeń
Mechanik pojazdów samochodowych K1 Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych
Monter elektronik K1 Montaż układów i urządzeń elektronicznych
Monter sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych K1 Wykonywanie robót związanych z budową i remontem sieci komunalnych
Murarz – tynkarz K1 Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich
Wędliniarz K1 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych