Smaki Irlandii

Home / Aktualności / Smaki Irlandii
Dodał: Marek Badecki (Wicedyrektor)
----

W ostatni wtorek i środę (14 i 15.12.21) świętowaliśmy w naszej szkole dni kuchni irlandzkiej: „Irlandzkie Smaki” zorganizowane w ramach upowszechniania rezultatów projektu: „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.

W pierwszy dzień odbyły się warsztaty, podczas których uczestnicy praktyk zawodowych w Sligo w Irlandii: Basia, Wiktoria, Bartek z IV TH, Anita, Kamila, Krystian i Krystian z IV TŻ, Piotrek z III TH, mogli zaprezentować swoje umiejętności kulinarne.

Następnego dnia efekty tej pracy zostały zaprezentowane całej społeczności szkolnej, która mogła skosztować irlandzkich specjałów m.in.: irlandzkiego chleba, tradycyjnych irlandzkich placków ziemniaczanych – „boxty”,  gulaszu irlandzkiego, smażoną rybę z frytkami „fish and chips”, irlandzkich naleśników czy popularnych bułeczek „sconesów” z rodzynkami.

Podziękowania dla pań profesorek: Doroty Madejskiej, Iwony Tokarskiej i Andżeliki Wojtas – Bibow za opiekę nad młodzieżą i profesjonalne wsparcie w przygotowaniu potraw. Dziękujemy przede wszystkim młodzieży z naszej szkoły: Bartkowi Dembiczakowi, Gabrieli Gucwa, Krystianowi Hryniakowi, Weronikce Kaim, Barbarze Krok, Anicie Lenard, Sylwii Matuszewskiej, Karolinie Mularz, Julii Przychodzeń, Wiktorii Sabat, Krystianowi Symionowi z IV TŻH,  Piotrkowi Wojtanowskiemu i Danielowi Młynarczukowi z III TH, bo dzięki ich pracy i umiejętnościom mogliśmy poznać irlandzką kuchnię. Wszystko było smaczne, dziękujemy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *