Kurs kuchni irlandzkiej

Home / Aktualności / Kurs kuchni irlandzkiej
Dodał: Marek Badecki (Wicedyrektor)
----

17 sierpnia rozpoczęliśmy kursy kuchni irlandzkiej, które są wstępem do naszego wyjazdu do Irlandii w celu odbywania tam praktyk zawodowych. Uczniowie technikum żywienia oraz hotelarstwa  przygotowywali tradycyjne potrawy kuchni irlandzkiej na warsztatach kulinarnych. W kuchniach tego wyspiarskiego państwa używa się dużo chleba. Popularnością cieszy się chleb razowy i biały chleb sodowy, dlatego też na pierwszych zajęciach upiekliśmy takie chlebki😃 Jak również przygotowywaliśmy boxty- irlandzkie placki z ziemniaków

W kolejnym dniu zdobywania wiedzy i praktycznych umiejętności przygotowywaliśmy tradycyjną potrawkę z mięsa jagnięcego (Irish stew), rybę w cieście piwnym z frytkami i sosem, a także puree ziemniaczane z porami ( champ). Dania były udane i smakowite😋👍Na zakończenie posiłku degustowaliśmy sporządzone przez nas naleśniki i kawę po irlandzku.

Podczas warsztatów kulinarnych przygotowywaliśmy również tradycyjne śniadanie, składające się z kilku zestawów pełnowartościowego posiłku. Zestawy obejmowały: smażony bekon, kiełbaski, fasolkę po bretońsku , jajecznicę, grzyby, pomidory i paprykę z grilla. Ponadto przygotowaliśmy grzanki, masło, marmoladę i dużo herbaty do picia😋. Wszystko było pyszne!👍😃

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *